Apparatuur

Cyclotron

Cyclotron Noordwest BV beschikt over een 18MeV IBA Cyclone. Er zijn voorzieningen aanwezig om de isotopen 11C, 13N, 15O en 18F te produceren. Momenteel worden er alleen 13N-en 18F-tracers geproduceerd.

Productie

Voor de productie van de PET tracers wordt gebruik gemaakt van verschillende synthese-automaten. De uitvulmachines zijn zowel vol-automatisch als semi-automatisch. Deze apparatuur is geplaatst in de daarvoor bestemde hotcellen. De PET tracers worden uitgevuld in een voorgevulde spuit. Deze worden vervolgens verpakt in een wolfraamcontainer.

Kwaliteitscontrole

Van alle producten wordt een kwaliteitscontrole uitgevoerd. Het laboratorium is uitgerust met diverse QC apparatuur zoals HPLC, gaschromatograaf, DLC, germaniumdetector, ionisatiekamer etc. Daarnaast vinden er steriliteitstesten plaats en continue monitoring van microbiologie en deeltjes.

Extern transport

De wolfraamcontainers worden vervoerd middels een transportkoffer. Een extern transportbedrijf transporteert het product naar de diverse ziekenhuizen.

Veiligheid

Het cyclotron moet voldoen aan strenge eisen en heeft een dusdanige afscherming dat de hoeveelheid straling past binnen de wettelijke kaders. Aan de terreingrens van het ziekenhuis is de norm maximaal 0,04 mSv per jaar. Deze hoeveelheid straling komt overeen met de hoeveelheid straling die men ontvangt tijdens één tot anderhalve dag wintersport. Hiervoor moet men wel een heel jaar 24 uur per dag op de terreingrens van het ziekenhuis staan. Er bestaat geen kans op straling of een “melt down” bij een storing aan het cyclotron. Met het uitschakelen van het apparaat, stopt het proces en kan er geen nieuwe radioactiviteit ontstaan.